söndag 26 juni 2011

Söndagsmorgon

Sista dagen på en välbehövligt tredagars ledighet. Vaknar tidigt och väcker Pusan som som slår följe på min vandring i arla morgonstund. Vi tar en liten fotorunda i trädgården, hämtar in dagens tidning och tillreder dagens första kaffemugg. Pusan har inte varit sig lik sedan hon förlorade sina kompisar Frida och Signe. Hon sitter mest på bron och väntar. Dessutom har hon kämpigt med att muta in reviret. Frida såg till att inga andra kissekatter än våra två tassade runt på tomten, nu ligger allt ansvar att hålla inkräktare borta på Pusan. I går drog hon åtminstone till skogs på en liten kort jakttur, hon har inte ens jagat senaste veckorna.....

Om några timmar ska vi hämta svärmor och bjuda henne på lunch. Därefter fortsätter arbetet med flytta runt växter i den stora perenn rabatten som jag anlade förra året. En del växter har blivit högre än förväntat......men det växter som attan där!



Nävans storhetstid är nu här hos mig och jag älskar dem varenda en.

Fjällbruden-saxifraga cotyledon, stenbräcka blommar så vackert. De vita små blommorna med röda små fläckar svajar på höga ben. Bladrosetten är läderartad och liknar små tungor.

Hörde på nyheterna att ett högtryck närmar sig, hoppas verkligen att väderspåmännen har rätt denna gång......
Må så gott och ha en skön söndag!

torsdag 23 juni 2011

Glad Midsommar

Önskar er alla en avkopplande, god och glad midsommar!

lördag 18 juni 2011

Passerade en spegel nyss.....

Och inser att jag borde klippt mig för länge sedan. Med regndroppar i håret ser jag precis ut som Backsippan "Albas" fluriga fröställning i skallen.....


Må så gott och ha en skön söndag!

måndag 13 juni 2011

Trollius chinensis "Golden Queen"

Ett gäng Kinesiska smörbollar står och trängs i "barnkammaren". Det är förra årets frösådd och dom har väntat länge nu på att få flytta till en permanent växtplats. Jag har en halvskuggig fuktig vrå i trädgården där jag drömmer om att skapa någon form av vattenhål eller en liten damm, där ska dom få bo.Dammen är fortfarande på planeringsstadiet så jag får väl börja med att gräva ner smörbollarna i rabatten bakom den tänkta "pölen" så länge....

Och vet ni vad? Gult är verkligen inte fult!

Idag har regnet vräkt ner hela dagen och det är kallt som attan ute. Jag drar för persiennerna, tänder en brasa och väntar på bättre tider.....

söndag 12 juni 2011

fredag 10 juni 2011

Hybridfjällsippa

För några veckor sedan ordnade trädgårdsföreningen en träff på Norells handelsträdgård här på orten. Det bjöds på en föreläsning om vikten av rätt jord och näring mm, gott hembakat fika och 20% rabatt på allt vi handlade. Behöver jag säga att bakluckan innehöll både det ena och det andra när jag åkte hemåt........
Jag blev tvärförälskad i den här lilla fjällsippan "Dryas suendermannii". Gulvit ca 10 cm hög, ska breda ut sig kraftigt och ha en vacker fröställning. Jag köpte 3 plantor som nu står bland lite stenar i närheten av kopparbaljan som jag samlar regnvatten i.Blommorna är så otroligt söta och jag hoppas att dom kommer att sprida sig i massor.



Nu är den äntligen här igen "gudskelovdagen", denna gång mer efterlängtad än vanligt. Senaste dagarna har varit otroligt påfrestande för oss och jag längtar en helg kantad av sol, värme, lugn och ro.
Må så gott alla vänner och ha en skön helg!

tisdag 7 juni 2011

Hannu på Kinnekulle

Igår hade manen och jag förmånen att få tillbringa några timmar av nationaldagen i det här fantastiska paradiset på Kinnekulle. Väl framme öppnar vi den vackra grinden och går med andakt in i Hannus underbara trädgård, musik på hög volym strömmar ut genom den öppna gula dörren, ljuvliga dofter sprider sig från köket.Den alltid lika generöse Hannu tar emot med öppna armar och det är inte långt ifrån att jag alldeles tappar andan. Trädgård, mat och musik..... allt i ett på ett avslappnat, enkelt och alldeles makalöst sätt.


Solen gassade från en klarblå himmel, 30 grader varmt i skuggan. Underbart väder att upptäcka trädgård i. Dock inte det bästa förutsättningarna för fotograferande. Solskenet är alldeles för skarpt men om man klickar upp bilderna syns det vackra liiiiite bättre.


Huvudrabatten och spegelrabatterna som jag så väl känner igen från Hannus Trädgårdsvisioner, så vackert men alldeles för skarpt solljus för att ge rättvisa.

När man mist anar det dyker små överraskningar upp som det här lejonet i grusgången.

Så vackert att jag nästan börjar grina.

Här på den nya terassen, det tilltänkta orangeriet blev vi serverade en riktig "Sommarkalas lunch" bestående av sparris, ramslökspesto, kött, potatis , en enkel tomatsallad och rosé. Inte behöver jag väl säga att det smakade kalasgott?!
I bakgrunden mitt i bilden syns den ljuvliga mandarinrosen.

Festplatsen kantad med himalayabjörkar och sitt "offeraltare" i bakgrunden.

Bakom den ståtliga mandarinrosen är det fullt av frösådda körsbärsträd.



Det är gott om sittplatser och murar där man kan slå sig ner en stund och begrunda allt det vackra.




Med en påse fådd ramslök i näven, lyckorus i blodådrorna och full av inspiration blir det så småningom dax för oss att bege oss de 55 milen hemåt.

Innan vi åker norrut tar vi helt enligt Hannus rekommendationer en vandring längs munkängar, kalkstensbrott och en magnifik Vänern utsikt


Stort Tack Hannu från oss båda, och hoppas att vi ses snart igen!