söndag 24 juli 2011

Sommarkväll på Spikarna

Semester....sommarkväll...surströmming.....en fin combo.

Här om kvällen slank sommarens första surströmming ner i gott sällskap av nypotatis, släkt, vänner, öl och snaps. Dessutom inramades kalset av en magiskt vacker havsutsikt.


Söta smultron på strå.


Restaurangbåten Medvind passerar en bit utanför viken

Lilleman försöker med alla medel locka till sig fiskmåsarna. Han ropar högt i micken och vinkar med handen...."måsarna kom o smaka min söndersmulade sockerkaka".......



Glittrande hav och kvällssol. Sommarsverige är fantastiskt.

Först när vi kom hem och slog på radion blev vi varse om det fruktansvärda som hänt i vårt grannland tidigare under eftermiddagen.
En tragedi som ej går att beskriva med ord......

lördag 16 juli 2011

Växthuset vecka 28

Vädret har inte varit mycket att skryta med idag. Jag har gjort några försök att vara utomhus men ledsnat på grund av ett evigt skvalande från ovan. Det blev några timmar i växthuset istället, gödslat, bundit upp och klippt bort en del bladmassor på tomaterna. Än en gång har jag blivit påmind om att jag har ett alldeles för litet växthus. Eller kan det möjligtvis vara så att det inte är växthuset som är för litet utan det är för många krukor och plantor därinne?......
Många tomatsorter har börjat visa sin rätta färg och idag har vi avnjutit våra första egenodlade tomater för säsongen.

En favorit sedan många år är Sungold, en jättesöt, saftig och tunnskalig mörkt orange körsbärstomat. Den mognar tidigt i stora klasar.

Det här är en ny sort för i år Tomatoberry, hjärtformade djupt röda och söta frukter. Efter provsmakningen idag kan jag intyga att den var super god, en riktig gourmettomat som kommer att odlas här även nästa år.


De stora tomaterna har annu inte börjat skifta färg. Det här är Apelsintomaten som jag med spänning väntar på att få smaka. Jag har fått fröerna från min vän Lilla B i Bergslagen. Hos henne händer det alltid spännande saker, just nu håller hon på med värsta fästings experimentet.

En till ny sort för mig i år är den här som heter Piennolo. En tjockskalig tomat som skall kunna lagras i flera månader. Den ska vara ganska anonym i smaken vid skörd men efter några veckor koncentreras smakerna och den ska bli makalöst god. Fröerna till Piennolon har jag fått av Fia som är nyutexaminerad trädgårdsmästare och har bloggen En Trädgårdsmästares betraktelser.


Whippersnapper är en busktomat med rosaröda droppformade frukter. En aning syrlig i smaken. Det är inte den godaste tomat jag vet men ändå en favorit eftersom den mognar så tidigt och dignar av frukt.


Tänkte även fota några av mina trettiotalet chilepepparplantor. Men jag han bara med den här lilla "Fireworks" sedan dog batteriet i kameran... Den här plantan är liten och har ett kompakt växtsätt. Passar utmärkt att odla på fönsterbrädan. Frukterna mognar fram i massor av dekorativa färger. Den är relativt stark och passar bra till wokrätter och att mala till pulver.

Semester och växthusvarma tomater...passar mig perfekt. Men lite bättre väder tack!

fredag 15 juli 2011

Semestertid

Stoppat undan jobbnycklar, jobbmobil och checkat ut. Tar på mig slitna jeansshorts, skitiga barfotasulor och checkar in.

fredag 8 juli 2011

Rosa, vitt och blått

Sen kväll, varm luft, bara ben, skrubbsår på knän och svullen stortå efter kvällens vurpa. Ser framför mig en helg med vila, många projekt och umgänge med yngste sonen. Tror bestämt att han ska få spika ihop och måla lite pallkragar......
En arbetsvecka kvar och sedan är det min tur att gå på semesterledighet.


Det är mycket rosa, lila, blått och vitt nu i "billans trädgård". Måste flytta den gula johannisörten som står i baktill i kryddplanteringen till den gula rabatten. Gult är inte fult om det står tillsammans med rätt kompisar, men här är det för illa!

Jag vet att många inte håller med mig men jag gillar gamla "mormorsväxter" som nejlikor och digitalis.


Fjädernejlikan "Romance mixture" doftar ljuvligt och är mycket härdig. Frösådd av mig för många år sedan, fröerna kommer ursprungligen från Rara växter.

Jag älskar att borra ner näsan i min Louise Odier....vilken ljuvlig doft!

Innan jag gick till jobbet i morse knoppades Queen Elisabeth....ikväll är hon fullt utslagen.

Den tappra Kanadarosen"morden sunrise" svårt nedfrusen var som vanligt första rosen som slog ut här hos mig.

När jag klickar upp och tittar närmare på bilderna inser jag att det är bara att acceptera.....jag har blivit en äkta pelargontant som älskar perenner och i synnerhet gamla mormors växter!

Må så gott och ha en fin helg!

torsdag 7 juli 2011

Avslut

Ett stort kuvert i postlådan. Sjunker ner på golvet och gråter av lättnad. Äntligen får jag ta av mig den tunga ryggsäcken som jag axlat i dryga fyra år. Jag tar ett djupt andetag och går framåt med lätta steg. Sorgen över det som skett kommer alltid bo i mitt hjärta men idag är jag tacksam över att äntligen få göra ett avslut.


Stänger en dörr, lämnar en del av mitt liv bakom mig och vandrar vidare.

tisdag 5 juli 2011

Rötter

Vandrar i fäders fotspår, finner rötter, finner lugn....det känns fint.


Tack A min vän och tremänning för att du fann mig och tog mig på den här fantastiska resan som gett mig svar på så många frågor.
Vi ses snart igen, Kram!

lördag 2 juli 2011

Paeonia lactiflora

Nu börjar sommaren på riktigt för mig , den ljuvliga pionblomningen är äntligen här. En vacker syn för ögat och med en helt underbar doft väcker den mina sinnen till liv. Sol och värme därtill och det börjar spritta i min gamla kropp. Pionkompisarna rosorna är lite på efterkälken i år efter den hårda vintern, kraftigt nedfrusna men med massor av knopp.

Idag är det varmt som attan och alldeles grått ute, kläderna klibbar fast på kroppen. Jag ska strax åka och köpa en korgampel till en frösådd remonterad jordgubbsplanta full med bär som lille A ska få i eftermiddag när vi ska på 2-års kalas. Han ska givetvis få ett par STORA paket också, inte bara en mormors- planta:)

Tidigt i morgonbitti beger vi oss till den vackra Älvåsen i Hassela för en släktträff , jag har rötterna på fars sida därifrån. Det blir picknick, fina vandringar och kvällen avslutas på Delsbo spelmansstämma. Trevligt som bara den ska det bli.

Man kan aldrig få för många pioner om jag år bestämma. Jag har ganska många sorter men har plats för ännu fler:)

Jag är väldigt förtjust i de enkelblommande. Den här heter " Bowl of Beuty och har stora enkla blommor i rosa med gul mitt.

En till enkelblommande, "White Wings", fladdriga vita blommor, gul mitt med röda pistiller. Svag men en ljuvlig doft.

"Sword Dance",stora enkla purpurröda blommor med gulaktig mitt.

Självklart har jag flera "gräddbakelser" också. Idag blommar "Festiva Maxima", " Bowl of Cream" och en maffig rosa som jag tappat bort namnet på.

För min del ser jag fram emot en trevlig helg med många intressanta möten. Därefter två arbetsveckor och sedan dax för en efterlängtad semester.
Njut av dagen och må så gott!