söndag 25 september 2011

Torparvandring

Vandring i krispig septemberluft och en strålande höstsol. Vad mer kan man begära?
Som så många gånger förr dras jag mot vatten...vid sjö och hav finner jag ro. Dagens vandring går längs Ljungan, Haverö strömmar och slutar vid kyrkan där mor och far har sin viloplats.

Finner ro, saknar ord och hoppas bilderna kan tala sitt eget språk.
















Ett par ord från mig på vägen, försök ta dagen som den kommer, var tacksam för det goda i livet. Man vet aldrig vad som döljer sig bakom nästa vägkrök!

tisdag 20 september 2011

Skördetisdag

Den tjugonde dagen i september och fortfarande massor att skörda. Broccoli, gurka ( troligen den sista för i år), tomater av sorterna piennolo, tomatoberry, moneymaker, sungold och gardeners. Chilepeppar av sorterna monkeyface, blue christmas, hot orange,inca berry, habanero lemon , chocolate scotch bonnet, cayenne, den violetta pimineta da neyde och habanero datil.
Växthuset förblir öppet någon vecka till tack vare värmefläkten. Elmätaren tickar på. Skellefteå Kraft gnuggar händerna.....

lördag 17 september 2011

Trädgårdslördag

Vilken fantastisk dag vi haft idag. Vindstilla , klarblå himmel och en alldeles underbart vacker sol. Mannen, kattorna och jag har varit ute hela dagen och nu är kroppen så där härligt trött och skallen totalt befriad från onödiga tankar. Otroligt vad en trädgårdsdag kan åstadkomma. Vi har ätit lunch och druckit vårt eftermiddagskaffe utomhus, kanske för sista gången i år.... Mannen har snickrat och jag har evakuerat krukor och växter. De flesta krukorna har fått mellanlanda i växthuset där värmefläkten är redo för kyla och nattfrost.



När solen värmer och man ser allt vackert som fortfarande blommar är det svårt att acceptera att det snart är över. Det är inte långt kvar nu tills allt i trädgården går i nyanserna grått och brunt. Det är bäst att njuta av färger och dofter så länge det varar.
Jag skulle gärna vilja veta vad den här rosen heter, färgen går åt det aprikos-vita hållet och doften ljuvlig men inte så stark. Har ett svagt minne av att den hette nått fransk klingande....kan det vara så?



Den vita floxen blommar för fullt och inte än har vi gett upp, solstolarna får stå ute ett tag till.....


Den här rosen kommer jag i alla fall ihåg namnet på...min ljuva Louise Odier så vacker och med en doft så underbart! Den har blommat hela sommaren, dock inte lika rikligt nu som då i juli, men varje blomma är guld värd nu när hösten är här.



Bolltisteln är en favorit här.




Mannen har tillverkad och målat ett par nya komposter för trädgårdsavfallet.....två till med löstagbar framkant, precis vad jag behövde:)


När jag kom ut i morse såg jag att vi haft besök i trädgården under natten. Och inte kan det vara några små kål larver som mumsat så här på mangolden och salladshuvudena. Nåväl ingen större skada skedd, frosten skulle nog ta dom snart i alla fall. Hoppas nu bara att mat-tjyvarna låter bli min grönkål och broccolin som är kvar!

fredag 16 september 2011

Kungsljus och snålblåst

Idag har jag verkligen kämpat i motvind. Inte bildligt denna gång utan rent fysiskt. Det är inte nådigt vad det har blåst idag. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad som är värst....regn eller snålblåst?! Det är som att välja mellan pest eller kolera. Nu är det i alla fall beställt sol tills i morgon när jag ska städa bort krukor och utemöbler. En solig och fin höstdag..så får det bli!



Mina vita kungsljus blommar så fint i perenn rabatten. En sak som jag irriterar mig på är att det här och där dyker upp vita kungsljus som inte är vita utan gula!
Må så gott och ha en trevlig helg!

söndag 11 september 2011

Skördefest

Det blev ingen skördefest idag för mig på Wij-trädgård som planerat. Orkade inte bege mig ut i skitvädret......
Det fick bli en egen liten skördefest i "billans trädgård". Broccoli,mangold, tomater, gurka och chilepeppar i regnbågens alla färger har skördats.



Jag har inte varit utomhus mer än nödvändigt idag....är så trött på gråvädret. Inne är det varm och gott, mängder med levande ljus brinner och det doftar ljuvligt från chilefrukterna som torkas i ugnen.

I fredags gjorde jag en mycket trevlig inläggning av små fina västeråsgurkor. Receptet har jag fått av en kompis som ärvt det av sin mormor. Ett litet annorlunda recept som jag varmt rekommenderar . Dessutom skickade hon in sitt recept till Allt om Mat och det blev utvalt till september månads läsarrecept. Tre stora burkar står nu och gosar till sig i två veckor, sedan blir det fest!



Idag har jag tagit rätt på fröer från några tomater....apelsintomaten, tomatoberry och piennolon. Alla tre nya bekantskaper för mig i år och jag kommer garanterat att ha många plantor av dom alla tre nästa sommar.
I växthuset hänger tre gurkor kvar som kommer att bli klara för skörd närmaste veckan. Jag har flyttat in värmefläkten i glashuset, nu är jag beredd...rätt var det är slår nattfrosten till och jag har mängder av chilepeppar och några tomater som inte får förstöras.



Mannen berättade nyss att av de senaste fjorton dagarna har endast tre dagar varit regnfria....
Nu hoppas jag på ett väderbyte och att resten av September blir torrt och fint!

torsdag 8 september 2011

Glädjespridare

Solhattar i september gör mig glad och lycklig. Det är fortfarande gott om färgklickar i billans trädgård.
I bakgrunden till höger sitter kissen Pusan och spanar ut mot sitt lunchbord = sorklandet:)
Det är gott att leva nu.



En arbetsdag kvar sedan en efterlängtad helg. Planer för helgen finns, men inga måsten....
Det enda som är säkert är att jag ska ut på "äckel-päckel" jakt även imorgon.
Må så gott och ha en fin helg!

fredag 2 september 2011

Gudskelovdagen!

Både jag och min "Mårbacka" längtar sol och värme. . Hon har varit översållad med blommor hela sommaren och nu är det hur många knoppar som helst i den. Lite septembervärme nu så slår vi nog ut i blom både pellisen och jag!



Vi har packat bilen full med husdjur, mat, en korg full med gula kantareller , vin och beger oss nu till torpet. Det ska verkligen bli skönt!
Må så gott och ha en trevlig helg!


torsdag 1 september 2011

Hatkärlek

Så länge jag kan minnas har jag alltid älskat stockrosor. Dom ger mig en känsla av ett liv på andra breddgrader, sol och värme. Till min stora glädje har jag inga problem med att driva upp och övervintra dom här trots mitt nordliga trädgårdsläge.
Men min kärlek till rosen övergår allt mer till hat....detta på grund av den eländiga rosten.
Förra året grävde jag bort och kastade alla plantor. Frösådde ett par nya sorter och gjorde en ny rabatt på ett helt annat ställe.
Och som vanligt är blommorna så otroligt vackra, men bladen......Fullt av rost!


Jag har blandat två gräddgul-vita sorter. En dubbel och en enkel. Båda två är så vackra. Men hjälp, vad ska jag göra för att slippa rosten???



Funderar starkt på att säga upp bekantskapen med besvärliga skönheterna för gott!



Den mesta odlartiden ägnar jag så här års åt min chilpepppar och mer om det kan du läsa om på min andra blogg Chile-Mix.

Nu hoppas jag på en lång och fin september, hösten är härlig. Må så gott!