Receptet kommer ursprungligen från min trädgårdsvän Marie som har bloggen kitchen bitch. Titta in där till henne, hon skriver mycket tänkvärda inlägg om allt som har med mat och råvaror att göra.
Vi förberedde genom att:
tärna i bitar och koka mycket lätt ca 200 gram jordärtskockor
dela 2-3 dl karljohansvamp i bitar ( går även använda torkad blötlagd).
tärna en bit gott alspånsrökt sidfläsk, vi tog ca 75 gram
tärna ett syrligt äpple och riva skalet från en citron
hacka persilja och riva ett par dl västerbottenost
Därefter gjorde vi Risotton, till den tog vi:
2 charlottenlökar, finhackade
3 dl risottoris ( vi brukar använda Zetas Carnaroliris eller ett gott Arborioris)
2-3 dl vitt vin
ca 1 liter svag hönsbuljong ( eller grönsaksbuljong)
Fräste charlotten och ris i olivolja utan att det tog färg, hällde på vinet som fick koka in, tillsatte varm buljong lite i taget, vevade och vevade och spädde med mer buljong allt eftersom det kokade in. När riset fått en krämig konsistens men ändå en liten kärna kvar togs den bort från värmen.
När risotton nästan var klar fräste vi svampen och röktfläsket i smör, tillsatte äpplet och jordärtskockorna . Blandade i persiljan och citronskalet.
Blandade ner fräset i risotton och tillsatte osten. Smakade av med svartpeppar och lite flingsalt.
Garnerade med en kvist timjan.
Tack Marie för ett kanonrecept som vi kommer att göra många gånger framöver!
